Tools of the trade

Za vsako delo so potrebna dobra orodja, zato je izbira pravih nujna in pomembna pri nemotenem ter predvsem hitrem opravljanju vsakodnevnih opravil. Našteta so potrebna za kvalitetno in enostavno delo pri administraciji strežnikov in programiranju. Seveda so še druga, vendar so ta pri meni v najbolj pogosti uporabi.

MAC OS X

Mac os x desktop

Unix osnova, trenutno najboljši uporabniški vmesnik. Vprašanje je, zakaj ne izbrati Mac OS X? Ravno zaradi unixa in standardnih unix ukazov, ki jih lahko poganjamo je zadnje čase zelo priljubljen med administratorji sistemov. Prirejen za udobno delo na manjših ekranih, recimo na prenosnikih, veliko bolj logičen in z bolj “tekočim” uporabniškim vmesnikom kot na primer konkurenčni Windowsi. Skratka, perfekten operacijski sistem tako za programiranje, administracijo, kot za vsakodnevna opravila. Primeren je za vse, od začetnikov na računalniku do zanesenjakov, ki radi priredijo vsako podrobnost operacijskega sistema.

Cena: zastonj ob novem Mac računalniku

Textmate

TextMate Zelo zmogljiv urejevalnik besedila. Zmore vse, na enostaven in eleganten način. Odlična izbira za programerje. Avtomatsko generiranje kode s pomočjo ključnih besed ponuja svež pristop k pisanju programske kode. Potem so pa še pomagala, kot je poganjanje SQL stavkov samo z označitvijo in pritiskom na keyboard shortcut, vsi ukazi za delo s Subversionom in še več. Iz Textmata se lahko celo bloga. Na voljo samo za Mac OS X in je za programerje že sam po sebi dokaj vabljiv razlog za prestop iz Windows. Ustreznega nadomestka za ta program, ki bi vseboval vse omenjene lastnosti in bil poleg tega še zapakiran v enostaven uporabniški vmesnik, v Windows ali Linux svetu ni.

Cena: €48,75

 

Terminal

Terminal Del Mac OS X-a, vendar tako nepogrešljivo orodje, da si zasluži posebne omembe. Verjetno najbolj pogosto uporabljan program vsakega sistemskega administratorja. Iz ukazne vrstice so na voljo vsi Unix ukazi. Nepogrešljiva orodja, kot so dig, grep, tail, traceroute, ssh in tako naprej, so vgrajena kar v sistem in so nepogrešljiva za dostop, odpravo napak in vzdrževanje strežnikov. Pred kratkim je bil deležen še izboljšav, kot so zavihki in dobre teme z bonbončki (polprosojna okna…).

Cena: del operacijskega sistema Mac OS X

 

1Password

1Password Vsak, ki se pri delu srečuje z ogromnim številom gesel, lahko pove, da se čez čas nakopičijo in jih je enostavno preveč, da bi se vsa hranila v glavi. 1Password je program, ki hrani vsa ta gesla na varen način. Za hrambo uporablja kar del operacijskega sistema, imenovan Keychain. Gesla so tako zaščitena s ključem in enotnim geslom, s katerim jih lahko preglejujemo. Uporabljati ga je mogoče na več načinov. Kot hrambo gesel za dostop do strežnikov, podatkov zaupne narave (kreditne kartice, zapiski) ali hrambo prijavnih podatkov do spletnih storitev, kjer nam s klikom na gumb v brskalniku na ustreznih straneh izpolni uporabniško ime in geslo.

Cena: $29,95

 

Transmit

Transmit Transmit je program za prenos datotek med strežniki s pomočjo protokola FTP. Omogoča enostaven in hiter prenos s seznamom najljubših povezav, vključno z opcijo zapomnitve uporabniških imen in gesel. Poleg navadnega FTP protokola omogoča tudi TLS/SSL in SFTP zaščiten prenos podatkov. Omogoča urejanje datotek kar na strežniku, sinhronizacijo z lokalno kopijo in prenose med strežniki. Na voljo je tudi Dashboard widget za super hiter dostop do aplikacije. Vse to z odličnim uporabniškim vmesnikom, ki je enostaven za uporabo.

Cena: $29,95

 

Osredotočil sem se na 5 najljubših, vendar je takšnih programov še veliko. Če imate kakšen predlog, za katerega menite, da bi moral biti omenjen, ga kar zapišite med komentarji.

Objavljeno 10.01.2008 v kategoriji Programi

Komentarji na “Tools of the trade”

  1. Jonas je napisal(a) :

    Ecto je nepogrešljiv.

    http://infinite-sushi.com/software/ecto/

  2. Uroš je napisal(a) :

    Super, hvala za predlog. Ga bom definitivno preizkusil…