Linux dan

Včeraj se je uspešno končal zadnji Linux dan. Bilo je slišati vrsto zanimivih predavanj. Tudi sam sem sodeloval kot eden od predavateljev. Predstavil sem pregled storitve Amazon EC2. Kratek izvleček vsebine predavanja:

Računalništvo v oblakih ali “Cloud computing” trenutno zelo pridobiva na popularnosti. Gre za ponujanje virtualnih storitev na infrastrukturi, ki je uporabniku ponavadi nevidna. Vodilno podjetje, ki ponuja najem takšne infrastrukture, je trenutno Amazon s svojim izdelkom, imenovanim EC2.

EC2 nam omoča najem strežniških instanc na zahtevo. Gre za rešitev, ki temelji na Xen virtualizaciji. Izberemo lahko različne tipe strežnikov, ki se razlikujejo po dodeljenih sredstvih (količina spomina, procesorska moč…). Največja prednost takšnega pristopa je v tem, da lahko uporabnik v trenutku sam ustvari ali uniči posamezen strežnik glede na dejanske potrebe.

Prednosti takšnega principa so hitra alokacija strežnikov, nizek začetni strošek, zelo hitra odzivnost glede na trenutne razmere in plačilo glede na dejansko porabo

Objavljeno 10.04.2009 v kategoriji Ostalo