Linux konferenca 09

Za nami je tudi Linux konferenca 2009 v Portorožu kjer sem prav tako sodeloval z dopolnjenim prispevkom o Amazon EC2. Konferenca je potekala v lepem vremenu in sproščenem vzdušju.

Objavljeno 02.10.2009 v kategoriji Ostalo

Linux dan

Včeraj se je uspešno končal zadnji Linux dan. Bilo je slišati vrsto zanimivih predavanj. Tudi sam sem sodeloval kot eden od predavateljev. Predstavil sem pregled storitve Amazon EC2. Kratek izvleček vsebine predavanja:

Računalništvo v oblakih ali “Cloud computing” trenutno zelo pridobiva na popularnosti. Gre za ponujanje virtualnih storitev na infrastrukturi, ki je uporabniku ponavadi nevidna. Vodilno podjetje, ki ponuja najem takšne infrastrukture, je trenutno Amazon s svojim izdelkom, imenovanim EC2.

EC2 nam omoča najem strežniških instanc na zahtevo. Gre za rešitev, ki temelji na Xen virtualizaciji. Izberemo lahko različne tipe strežnikov, ki se razlikujejo po dodeljenih sredstvih (količina spomina, procesorska moč…). Največja prednost takšnega pristopa je v tem, da lahko uporabnik v trenutku sam ustvari ali uniči posamezen strežnik glede na dejanske potrebe.

Prednosti takšnega principa so hitra alokacija strežnikov, nizek začetni strošek, zelo hitra odzivnost glede na trenutne razmere in plačilo glede na dejansko porabo

Objavljeno 10.04.2009 v kategoriji Ostalo

Engine Yard

Pred kratkim sem dobil ponudbo za sodelovanje s podjetjem Engine Yard, ki sem ga tudi z veseljem sprejel. To podjetje velja v Ruby on Rails svetu kot najboljši ponudnik gostovanja aplikacij.

Moram priznati, da sem do sedaj nad sodelovanjem zelo zadovoljen. Ljudje so več kot v redu in brez zadržkov lahko povem, da se bom pri njih tudi veliko naučil. O sodelovanju se bom še razpisal na teh straneh.

Objavljeno 19.05.2008 v kategoriji Ostalo

iPriročnik

iPriročnik V veliko zadovoljstvo mi je, da lahko najavim prvi slovenski priročnik za uporabo operacijskega sistema Mac OS X. Pri projektu sem sodeloval s pripombami tudi sam. Hvala Matjažu za izkazano zaupanje.

Naročila in več informacij pa tukaj.

Z naročili pohitite, saj je do 30.4. na voljo tudi poseben popust.

Objavljeno 17.04.2008 v kategoriji Ostalo

Kdo je brdavs?

Apple Mac Pro SSKJ pravi

Brdavs -a m (ȃ) ekspr. velik, zelo močen človek: takle brdavs jih bo že ukrotil


No, pa naj med prvimi zapisi povem nekaj besed o sebi in podjetju. Moje ime je Uroš in sem lastnik ter ustanovitelj podjetja Brdavs, ki bo kmalu praznovalo že prvo obletnico. Kot vsak računalniški zanesenjak, sem najprej pridobival izkušnje kar doma, kjer sem raziskoval skrivnosti Linux operacijskega sistema (takrat še na distribuciji Slackware). Kot študent sem znanje prenašal še po podjetjih in jih navduševal nad stabilnostjo Linuxa v vlogi strežniškega operacijskega sistema. Nato pa sem bil še nekaj časa zaposlen na računalniškem področju, dokler se nisem odločil iti na svoje. Zaenkrat mi za prestop ni žal, saj delam zase, na področju, ki me zanima. Verjetno se ravno zaradi tega razloga še vedno vsakega izziva lotim z veseljem in ne odporom.

Brdavs je majhno podjetje, saj sem zaenkrat še edini zaposleni v podjetju. Pri večjih projektih se je potrebno povezati še z nekaj stalnimi zunanjimi sodelavci, s katerimi pa imamo odlično sodelovanje. Trenutno obsega največji del dejavnosti administracija strežnikov.

Naj pripomnim še nekaj o moji izkušnji v povezavi z odprtjem podjetja. Najbolj važno za vse, ki nameravate ubrati to pot je, da si najprej nastavite pričakovanja dokaj nizko. Zadeve se namreč na začetku odvijajo zelo počasi. Tukaj ni obogatenja čez noč in če je denar pri vas na prvem mestu kot razlog za odprtje podjetja, je najboljše ostati varno zaposlen z rednim dohodkom.

Objavljeno 06.01.2008 v kategoriji Ostalo

Brlog je rojen

Končno je luč sveta zagledala tudi naša spletna stran z blogom. V prihodnje se bodo tukaj našli zapisi povezani z vsemi področji računalništva. Upam, da bo na voljo zanimivo branje, za katerega se bom trudil po najboljših močeh.

Objavljeno 03.01.2008 v kategoriji Ostalo